Δευτέρα 22 Νοεμβρίου 2010

Δεν θα δοθούν αποζημιώσεις για ζημιές

Δεν θα δοθούν αποζημιώσεις για τις ζημιές στα εσπεριδοειδή του Δήμου Μουσούρων τον Φεβρουάριο του 2008 ενημερώνει τους παραγωγούς ο ΕΛΓΑ. Και αυτό γιατί δεν το προβλέπει η κοινοτική νομοθεσία για ζημιές τέτοιου μεγέθους. Ειδικότερα σε ανακοίνωσή του ο ΕΛΓΑ σημειώνει πως  'σχετικά με τις αιτήσεις χορήγησης ενίσχυσης για την αποκατάσταση ζημίας από χιονόπτωση σε καλλιέργεια εσπεριδοειδών στις 16 - 18 Φεβρουαρίου 2008 στον Δήμου Μουσούρων, δεν μπορούν να καταβληθούν κρατικές οικονομικές ενισχύσεις γιατί σύμφωνα με το άρθρο 4 του ισχύοντος «Κανονισμού κρατικών οικονομικών ενισχύσεων» (ΚΥΑ αριθμ. 281245/7-4-2009 ΦΕΚ 628/Β’/9.4.2008), βασική προϋπόθεση είναι το επίπεδο ζημιών της καλλιέργειας το έτος ζημίας να φθάνει το κατώτατο όριο, το οποίο έχει καθοριστεί σε 30% της κανονικής παραγωγής της (μέση παραγωγή της τριετίας, πριν το έτος ζημιάς). Από τα επίσημα στατιστικά στοιχεία της χώρας το ποσοστό ζημίας δεν φθάνει αυτό το ύψος, ως εκ τούτου δεν μπορεί να ενταχθεί στο πρόγραμμα κρατικών ενισχύσεων ως επιλήψιμη'

ΓΙΑ ΠΟΛΛΟΥΣ ΕΛΑΙΟΠΑΡΑΓΩΓΟΥΣ ΤΩΝ ΧΑΝΙΩΝ

Χάνεται το ποιοτικό παρακράτημα

20-11-2010

H αναδρομική ισχύς για την περίοδο 2009 - 2010 της νέας νομοθεσίας για το ποιοτικό παρακράτημα έχει μεγάλο κόστος για 4.000 περίπου ελαιοπαραγωγούς των Χανίων. Οι παραγωγοί αυτοί θα μοιράζονταν σε διαφορετική περίπτωση περίπου 4 εκατ. ευρώ, ωστόσο, με την αλλαγή στη νομοθεσία χάνουν περίπου 3,5 εκατ. ευρώ και οι δικαιούχοι μειώνονται σε περίπου 300.
Το ζήτημα έχει τεθεί από τους ελαιουργούς των Χανίων και τους ιδιοκτήτες των ελαιουργείων στους τοπικούς βουλευτές προκειμένου να μεσολαβήσουν στα αρμόδια κυβερνητικά όργανα.
'Εμείς στέλναμε κάθε χρόνο έγγραφα με ηλεκτρονική μορφή για τους παραγωγούς που είναι ΠΟΠ (περιοχές Κολυμπαρίου και Αποκορώνου) και ΠΓΕ (όλος ο Ν. Χανίων). Από εκεί και πέρα   από τα 10 εκατ. ευρώ που δίνονταν για το ποιοτικό παρακράτημα τα 4 τα έπαιρναν οι Χανιώτες παραγωγοί', αναφέρει ο πρώην πρόεδρος του Συλλόγου Ιδιοκτητών Ελαιουργείων κ. Τζεράνης.
Σύμφωνα με τον κ. Τζεράνη 'τον Ιούνιο του 2010 με το ΦΕΚ 9725 το καθεστώς για τα ελαιόλαδα ΠΟΠ και ΠΓΕ άλλαξε με υπουργική απόφαση. Πάρθηκαν συμπληρωματικά μέτρα, σύμφωνα με τα οποία οι δικαιούχοι της πρόσθετης οικονομικής ενίσχυσης είναι  οι ελαιουργοί που καλλιεργούν και παράγουν ελαιοκομικά προϊόντα ΠΟΠ και ΠΓΕ, συμφωνα με τις απαιτήσεις της νομοθεσίας  -εθνικής και κοινοτικής- και εφαρμόζουν σύστημα ολοκληρωμένης διαχείρισης ή βιολογικής γεωργίας. Θα πρέπει να εφαρμόζουν δηλαδή βιολογική γεωργία ή ολοκληρωμένη διαχείριση και να  παραδίδουν τον ελαιόκαρπό τους σε πιστοποιημένα  (με ΙSO και HACCP) ελαιουργεία για να πάρουν το ποιοτικό παρακράτημα. Σε αυτήν την απόφαση δίνουν αναδρομική ισχύ για το 2009 - 2010 κάτι που έχει ως αποτέλεσμα η συντριπτική πλειοψηφία των παραγωγών να μην το δικαιούται πλέον'.
Οι ελαιουργοί ζήτησαν το υπάρχον καθεστώς να μην αλλάξει για δύο χρόνια έως ότου επέλθουν οι αλλαγές στο καθεστώς χορήγησης των επιδοτήσεων, κάτι που όμως δεν έγινε δεκτό. 'Αυτή τη στιγμή ζητάμε την παρέμβαση των βουλευτών και των τοπικών παραγόντων γιατί οι παραγωγοί δεν ήταν ενημερωμένοι για αυτές τις αλλαγές και έτσι μόλις 300 θα πάρουν ποιοτικό παρακράτημα που ήταν μια ανάσα για την οικονομία του αγροτικού κόσμου'