Κυριακή 8 Μαΐου 2011

'Δωρεάν ασφάλιση της παραγωγής'



Αίτημα για 'πλήρη και δωρεάν ασφάλιση της παραγωγής από δημόσιο φορέα με βασικό κριτήριο την εξασφάλιση της βιωσιμότητας της γεωργικής δραστηριότητας και τη διατροφική αυτάρκεια του πλυθησμού της χώρας', απευθύνει η 'Ανεξάρτητη Κίνηση Αγροτών Χανίων'.
Με αφορμή τις αλλαγές στη νομοθεσία του ΕΛΓΑ η κίνηση επισημαίνει πως 'καμία ιδιωτική εταιρεία δεν έχει δουλειά να κονομάει στις πλάτες των αγροτών. Η χρηματοδότηση του παραπάνω φορέα να γίνεται απ’ τη φορολόγηση γεωργικών βιομηχανιών, εταιρειών τροφίμων, εμπόρων αγροτικών προϊόντων και γεωργικών εφοδίων'. Σύμφωνα με την κίνηση 'ο νέος νόμος προβλέπει ότι, εάν τα έσοδα του οργανισμού δεν είναι ισοσκελισμένα με τα έξοδά του, δεν θα είναι υποχρεωμένος να αποζημιώσει επικείμενες ζημίες. Υποχρεωτική ασφάλιση, λοιπόν, όχι όμως και αποζημίωση. Από την άλλη το κράτος παρέχει ζεστό χρήμα (επιδοτώντας ασφαλιστικές εισφορές) σε όσες ιδιωτικές επιχειρήσεις αναλάβουν να παράσχουν πέραν του ΕΛΓΑ ασφαλιστικές υπηρεσίες («πρόσθετη ασφάλιση για όσους επιθυμούν αυξημένη ασφάλιση») σε παραγωγούς.
Με τον τρόπο αυτό ο όποιος δημόσιος και κοινωνικός ρόλος του ΕΛΓΑ καταργείται. Μετατρέπεται σε μια ιδιωτικού τύπου ασφάλιση με ισχυρά μάλιστα ανταποδοτικά κριτήρια. Ο αγρότης δεν θα έχει πλέον να ανησυχεί μόνο για τις χαμηλές τιμές ή την αδυναμία διάθεσης των προϊόντων του, αλλά και για το νταβατζιλίκι του ΕΛΓΑ... Το σχέδιο ξεκληρίσματος της φτωχομεσαίας αγροτιάς έχει δρομολογηθεί. Σε αυτό το σχέδιο καμιά αντίδραση δεν υπάρχει (τουλάχιστον δεν έχει γίνει αντιληπτή) από τους συνδικαλιστικούς φορείς του νησιού μας, όπως βέβαια καμιά αντίδραση δεν υπήρξε για την τραγική οικονομική κατάσταση στην οποία έχουν υπεισέλθει οι παραγωγοί εσπεριδοειδών και ελιάς τη φετινή χρονιά. Αντ’ αυτού παίρνουν τα καλαθάκια τους και πρόσχαρα τρέχουν να χειροκροτήσουν τον υπουργό και τους παρατρεχάμενούς του στις διημερίδες και σε λοιπά πανηγυράκια. Η αλήθεια είναι πως δεν περιμέναμε κάτι πολύ καλύτερο. Η αντίδραση δεν θα έρθει από αυτούς, αλλά από τη μεγάλη πλειοψηφία της μικρομεσαίας αγροτιάς που βρίσκεται σε μια παρατεταμένη οικονομική ασφυξία. Από αυτούς, που οι ανάγκες τους δεν χωρούν στα «καλάθια» της εκάστοτε εξουσίας, μέσα από την ενεργοποίηση, τον αγώνα και την από τα κάτω συντονισμένη δράση τους, θα ξαναρθεί το χαμόγελο στα χείλη του αγροτικού κόσμου'.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου